
IOT به زبان ساده
۱۴۰۲-۰۷-۲۰
سازمان خیریه رزبری پای
۱۴۰۲-۰۷-۲۰به زبان ساده رزبری پای یک رایانه کوچک و بسیار کم هزینه است که با اتصال یک کیبورد و موس به راحتی میتوان از آن بجای کامپیوتر استفاده کرد.
رزبری نام مجموعه ای از رایانه های بسیار کوچک و تک برد است که توسط شرکت معروف و محبوب Raspberry ساخته شده است. هدف از تولید این دستگاه ایجاد دسترسی آسان و به صرفه برای انجام هرگونه محاسبات و اجرای برنامه های مختلف بوده. یک مادربرد به اندازه کارت بانکی سوار شده و Raspbian را اجرا میکند، که یک نسخه از لینوکس است.
در ابتدا این برد دارای پردازنده تک هسته ای ۷۰۰ مگاهرتزی بود و آخرین مدل آن چهار هسته ای با ۱.۵ گیگاهرتز فرکانس است. جالب است بدانید که این برد همیشه قیمتی زیر ۱۰۰ دلار داشته و هیچ زمان از این قیمت فراتر نرفته است. پس یک دستگاه بسیار به صرفه اقتصادی است.
در تمام دنیا از این دستگاه فوق العاده برای یادگیری مهارت های برنامه نویسی، ساخت پروژه های سخت افزاری، اتوماسیون خانگی و حتی در موارد صنعتی استفاده میشود.

تاریخچه و تولید برد رزبری پای به چه زمانی بر میگردد؟
شرکت رزبری پای در ماه فوریه سال 2012 به وجود اومد و قصدش از تولید چنین محصولی آموزش علوم کامپیوتر در کالج و مدارس انگلستان بود این برد در مدل های +A ، A+ ، B ، B تا کنون عرضه شده ( حروف نسخه A و B به منظور بهتر بودن نسخه A نسبت به B نیست خلاصه هر کدوم رو بهر کاری ساختن ) . به محض اینکه چنین محصولی وارد بازار شد یک انجمنی تشکیل شد که هزاران نفر از Tech-Heads یکی خریدن و پروژه های جدیدی با اون زدن جالبترین چیز اینجاس که قیمت این محصول از اون سال های اولیه انتشار تا الان چیزی حدود 25 تا 80 دلار هست و بهترین ویژگی که این محصول داشت بادوام بودن اون نسبت به کارایی اون داشت. اولین تولیدات با تک هسته و فرکانس پایین تر تولید شد و بعد از مدتی با گذشت زمان، افزایش هسته و فرکانس را در بر داشت.
مجموعه رزبری تلاش می کند تا قدرت محاسبات و ساخت برنامه های دیجیتال را در اختیار مردم سراسر جهان قرار دهد. این کار را با تهیه رایانه های کم هزینه و با کارایی بسیار بالا انجام می دهد که مردم برای یادگیری، رفع مشکلات و تفریح از آنها استفاده کنند.
بنیاد رزبری پای این دستگاه را تولید می کند و به رشد شبکه در سراسر جهان کمک می کند تا اطمینان حاصل کند که هر کودک در هر جای جهان به یادگیری در مورد رایانه دسترسی خواهد داشت.

چه کارهایی با رزبری پای میتوان انجام داد؟
- برخی از افراد برد Raspberry Pi را برای یادگیری کدنویسی یا برنامه نویسی خریداری می کنند وبرخی دیگر از Pi برای یادگیری کدگذاری الکترونیک برای پروژه های فیزیکی استفاده می کنند.
Raspberry می تواند فرصت هایی را برای شما ایجاد کند تا بتوانید پروژه های اتوماسیون خانگی خود را ایجاد کنید، که به جای استفاده از یک سیستم گران قیمت، از یک برد کوچک در با منبع باز با دسترسی بالا استفاده کنید.
اگر بخواهیم ساده تر بیان کنیم از رزبری میتوانید جهت انجام موارد زیر استفاده کنید:
- رزبری میتواند یک سیتم کامپیوتر در منزل شما باید و کارهایی که با کامپیوترتان انجام میدهید را با این دستگاه کوچک انجام دهید. با این تفاوت که سیستم عامل این برد لینوکسی بوده و با چیزی که شما در سمت ویندوز تجربه میکنید کمی متفاوت است.
- این دستگاه کوچک میتواند بعنوان کنترل کننده یک ربات عمل کند.
- میتوانید زبان های مختلف برنامه نویسی را یاد بگیرید و از طریق این سیستم اجرا کنید.
- میتواند بعنوان یک سنسور عمل کند. سنسورهای دود، فشار و….

Raspberry pi چه مدل هایی دارد؟
حالا که با هم بررسی کردیم رسپبری پای چیست به سراغ مدل های مختلف آن بریم.
نسل های زیادی از Raspberry Pi وجود داشته است:
از Pi 1 تا 4 و حتی یک Pi 400. به طور کلی یک مدل A و یک مدل B در بیشتر نسل ها وجود داشته است. مدل A نوع ارزان تری بوده و تمایل به کاهش RAM و درگاه های کمتری (مانند USB و Ethernet) دارد. Pi Zero اسپین آف نسل اصلی (Pi 1) است که حتی کوچکتر و ارزان تر شده است.
- Pi 1 Model B (2012)
- Pi 1 Model A (2013)
- Pi 1 Model B+ (2014)
- Pi 1 Model A+ (2014)
- Pi 2 Model B (2015)
- Pi Zero (2015)
- Pi 3 Model B (2016)
- Pi Zero W (2017)
- Pi 3 Model B+ (2018)
- Pi 3 Model A+ (2019)
- Pi 4 Model A (2019)
- Pi 4 Model B (2020)
- Pi 400 (2021)
چرا میگویند که رزبری پای منبع باز یا open source است؟
اگر مایل هستید بدانید که سیستم عامل رزبری پای چیست این قسمت را از دست ندهید.
Open Source یا همان منبع باز اساساً به چیزی گفته میشود که امکان ویرایش و اشتراکگذاری آن برای همه فراهم افرادی که میتوانند با آن کار کنند است زیرا طراحی آن در دسترس عموم قرار دارد. این اصطلاح، در توسعهٔ نرمافزار و ایجاد یک روش خاص در تولید برنامههای کامپیوتری ریشه دارد.
این دستگاه در اکوسیستم منبع باز یا همان Open Source فعالیت می کند:
سیستم عامل Linux (انواع توزیع ها) را اجرا می کند و سیستم عامل اصلی پشتیبانی شده آن، Pi OS، منبع باز است و مجموعه نرم افزارهای منبع باز را اجرا می کند. موسسه Raspberry Pi به هسته لینوکس و سایر پروژه های متن باز و همچنین انتشار بسیاری از نرم افزارهای خود به عنوان منبع باز کمک می کند.
چرا لوگوی رزبری شاتوت است؟
در گذشته شرکت های الکترونیکی و رایانه ای برای انتخاب برند خود از اسامی حیوانات و یا میوه ها استفاده میکردند. برای مثال لوگو لینوکس پنگوئن و یا برند معروف و بزرگ اپل سیب است، این شرکت هم براساس همین سنت لوگوی خود را شاتوت انتخاب کرده است.
تویه وبسایت رزبری پای اومدن سیستم عاملی درست کردن که اون رو در یک حافظه ی SD کارت نصب و از اون استفاده میشد کرد تقریبا می تونیم اینو بگیم که در این برد از SD کارت به عنواد یک HDD استفاده میشه.
یکی از سیستم عامل های ایجاد شده که مبتنی بر لینوکس بود توزیع دبیان ، که به اسم Raspbian نام گذاری شد و یک سیستم عامل دیگه به نام Noob بود
متاسفانه چیزی در مورد سیستم عامل Noob که برای چه منظوری ساخته شده پیدا نکردم اگه شمایی که این مقاله رو خوندین چیزی در موردش میدونین تو نظرات برام بفرستید خوش حال میشم (:
مدل های منتشر شده تا به امروز …

این رزبری پای قصه ی ما از زمان شروع کار تا به امروز پیشرفت های چشم گیری داشته و میتونیم بگیم روز به روز بهتر شده از همه لحاظ
از این برد ها برای مصارف مختلفی استفاده میشه که یکیش میتونه ساخت یک کامپیوتر پرتابل باشه ، برنامه نویسی ، ساخت ربات ، IoT ( اینترنت اشیا ) و …
از مدل هایی که تا الان معرفی شدن :
- Raspberry Pi B ( 2012 Feb 15 )
- Raspberry Pi A+ ( 2014 Nov 10 )
- Raspberry Pi 2 ( 2015 Feb 01 )
- Raspberry Pi Zero ( 2015 Nov 30 )
- Raspberry Pi 3 ( 2016 Feb 29 )
- Raspberry Pi Zero W ( 2017 Feb 28 )
- Raspberry Pi Zero WH ( 2018 Jan 12 )
- Raspberry Pi 3 B+ ( 2018 Mar 14 )
- Raspberry PI 4 B ( 2019 Sep 27 )
بررسی کلی Raspberry Pi 4 Model B

همون طور که گفته شد این مدل در سال 2019 ساخته شده که در سه مدل با رم 2 ، 4 و 8 گیگابایت عرضه میشه که دارای یک درگاه USB Type-C ، دو پورت USB 2.0 و دو پورت USB 3.0 ، یک پورت اترنت گیگابیت و دو درگاه Micro HDMI و سی پی یو به مراتب قدرت مند تر از مدل های قبلی ( با محدوده فرکانسی قابل پردازش تا 1.5 گیگاهرتز ).
یکی از ویژگی های منحصر به فرد این برد میتونه داشتن درگاه Micro HDMI باشه که تصویر خروجی 4K ( 60 فریم ) رو میتونه به نمایش بزاره. قیمت این برد بسته به RAM از 35 دلار تا 75 دلار متغیره
البته اگه یه سری به سایت رزبری پای بزنید میبینید که اونجا علاوه بر مدل برد شما میاد میگه که شما برا چه کاری از این برد میخواید استفاده کنید آموزش ، برای کارهای صنعتی و … که بر این اساس برد نهایی داده میشه به شرکت سازنده که طبق خواسته مشتری براش ساخته بشه و به مشتریداده بشه که به مراتب قیمتش هم تو اون محدوده تغییر میکنه
ماژول محاسبه صنعتی \ Industrial compute Module

حالا این شرکت تلاش کرده برای کارخانه ایی که مصارف صنعتی دارن برد ها یا ماژول هایی طراحی کنه که بتونه سطح کاری که باهاشون انجام میدن رو یک یا چند لول بالا ببره و این که نیازی به داشتن یک سیستم عامل جدا هم نباشه و بشه به عنوان یک کامپیوتر مجزا از اون استفاده کرد.
به عنوان مل میشه به این برد ها اشاره کرد.
- Compute Module 4
- Compute Module 3
- Compute Module 3 Lite
- Compute Module 1
- Compute Module I/O board V3
انواع سیستم عامل های رزبری پای …

تقریبا از سیستم عامل های مختلفی میشه استفاده کرد اما میتونیم اینطور بگیم که هر کدوم از این سیستم عامل های رزبری برای یک کار خاصی طراحی شدن و سیستم عامل هایی با کار های تخصصی تری وجود دارن که با یه سرچ ساده تو سایت Raspberrypi.org میشه دیدشون 🙂
در اینجا تمام از سیستم عامل های قابل استفاده برای رزبری پای رو به شما معرفی میکنم
- Raspbian ( سیستم عامل رسمی شرکت )
- Raspbian Lite
- Libreelec
- Pi Net
- RISC OS
- Wheather Station
- ICHIGOJAM RPI
- Linux
- Ubuntu
- Ubuntu male
- Snappy Ubuntu Core
- Lubuntu
- Kubuntu
- TLXOS
- Libre Elec
- OSMC
- Gentoo Linux
- Arch Linux
- Linux Kernel
- Fedora
- Free BSD
- Lakka
- Recal Box
- Retropie
- RaspBMC
- Chrome OS
- Google Coder
- Android
- Android TV
- Chromium OS
- CentOS
- openSUSE
- Slackware
- Windows 10 IoT Core
- Alpine Linux
- Pidora
- Plan 9
- LineageOS
- Void Linux
- NetBSD
- Q4OS
- Emteria OS
- Android things
- Bodhi Linux
- Batocera.linux
- Armbian
- Tiny Core Linux
- SolydXK
- Robot Operating System
- Sabayon Linux
- Open BSD
- RedSleeve
- AROS Research Operating System
- SAR Pi
- Diet Pi
- Kodi
- Noob
اگه احیانا سیستم عاملی جا انداختم تو نظرات برام بنویسید (: و اینکه بگید اگه موافقید تو یه مقاله جدا نحوه کاربری هر کدوم از این سیستم عامل ها رو بررسی کنم براتون
اکسسوری های رزبری پای ! \ ! Raspbrerry PI accessoies

جالب ترین چیزی که تویه بخش آخر میخوام بگم این کجت ها یا آکسسوری های رزبری پای هستن که به جز دوربین چیز های دیگه ای مثه هیت سینک ، کیبورد و آداپتور مخصوص برد هم وجود داره 🙂
در آخر گفتم با اینکه تویه بیشتر جاهای مقاله سایت رسمی رزبری پای رو لینک کردم ولی گفتم دوباره این پایین هم بیارمش خالی از لطف نی (:

و اینکه اینم اضاف کنم که این ویدیو جادی جان رو از یوتیوب هم ببینین در این مورد (: ضرر نداره
حتما نظراتتون رو برام بزارید همچنین نقدی هم اگه هست بگید که هم باعث دلگرمیه و هم باعث میشه کیفیت این مقاله بالا بره (((((((((: